Η αλήθεια μιας φωτογραφίας. Η αλήθεια Μιας κοινωνίας

ΠΗΓΗ: sansimera.gr
«Ο αρχηγός της Αστυνομίας εκτελεί ένα Βιετκόνγκ». Ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία του Πολέμου στο Βιετνάμ, που φούντωσε το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ. Τραβήχτηκε σαν σήμερα την 1η Φεβρουαρίου 1968 στη Σαϊγκόν από τον φωτογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP), Έντι Άνταμς. Το περιστατικό αποτυπώθηκε και από την κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου NBC.


Στη φωτογραφία εικονίζεται ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, στρατηγός Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν, τη στιγμή που εκτελεί εν ψυχρώ τον Βιετκόνγκ (νοτιοβιετναμέζο κομμουνιστή) Νκουγιέν Βαν Λεμ. Ο Λόαν ισχυρίστηκε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ότι προέβη στην ενέργειά του αυτή από δικαιολογημένη αγανάκτηση, επειδή νωρίτερα ο Λεμ με τους συντρόφους του σε μια καταδρομική επιχείρηση είχαν σκοτώσει αδιακρίτως πολλούς αστυνομικούς και μέλη των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και κάποιους συγγενείς του στρατηγού. Πολλοί από τους παριστάμενους δημοσιογράφους επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του Λόαν αλλά δεν δικαιολόγησαν την πράξη του.
Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και γρήγορα έγινε το σύμβολο της βαρβαρότητας του Πολέμου στο Βιετνάμ. Προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα των Αμερικανών, που είχαν αναλάβει το κύριο βάρος διεξαγωγής του πολέμου στο πλευρό των συμμάχων τους Νοτιοβιετναμέζων εναντίον των κομμουνιστών της Βορείου Κορέας και των ομοϊδεατών τους Βιετκόνγκ στο Νότιο Βιετνάμ. Πολλοί χαρακτήρισαν έγκλημα πολέμου την πράξη του Λόαν, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης περί αιχμαλώτων. Κάποιοι άλλοι αντέταξαν ότι ο Λεμ δεν μπορούσε να θεωρηθεί αιχμάλωτος επειδή δεν ήταν και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί η Σύμβαση της Γενεύης στην περίπτωσή του.
Ο φωτογράφος Έντι Άνταμς δοξάστηκε και το 1969 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το καλύτερο φωτορεπορτάζ. Αργότερα, όμως, δήλωσε ότι λυπήθηκε για τον αντίκτυπο που είχε η φωτογραφία του και υπερασπίστηκε τον εκτελεστή στρατηγό. Σε μια επιστολή του στο περιοδικό TIME έγραφε: «Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Λόαν».
Ο στρατηγός Λόαν πέθανε εξόριστος στις ΗΠΑ το 1998 και ο Άνταμς τον χαρακτήρισε «ήρωα ενός δίκαιου σκοπού».


Σκοπός βέβαια της αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, είναι περισσότερο για να τονίσω το γεγονός της υπερκατανάλωσης όχι απλά υλικών αγαθών αλλά η υπερκατανάλωση σε θέαμα.
Καθημερινά στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και στα ειδησεογραφικά sites συνεχώς  προβάλλονται εικόνες ωμής βίας είτε από μέτωπα πολέμων είτε πολλές φορές απο εικόνες ατυχημάτων.
Είναι πλέον γνωστό και δυστυχώς κοινωνικά αποδεκτό, ότι δύο από τα σημαντικότερα είδη ακροαματικότητας στο διαδίκτυο είναι η βία και το σεξ.
Και τα δύο αυτά είδη βέβαια συνυπάρχουν μέσα στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου αλλά ο τρόπος που προβάλλονται περισσότερο εκφυλίζουν τον άνθρωπο παρά τον οικοδομούν.
Όλα αυτά που αναφέρω ποιο πάνω ένας σημαντικός Έλληνας συνθέτης τα εμπερικλείει σε μια πρόταση.

Οταν συνηθίζεις το τέρας αρχίζεις να του μοιάζεις  
*Μάνου Χατζιδάκι

The Kinks - Mr Reporter 1966ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΠΑΓΙΑΣΤΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Από το Blogger.