ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ 2 Απριλίου 2018Απριλίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Δυστυχώς η ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση που όλοι βιώνουμε γίνεται όλο και χειρότερη.  Δεν πέρασαν λίγες μέρες από τη δικαίωση των 23 συναδέλφων υδρονομέων από τον Άρειο Πάγο, και η Διοίκηση της Εταιρείας αντί να συμμορφωθεί απευθύνεται στο ΑΣΕΠ προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την ένταξη τους στο μόνιμο εργατικό δυναμικό της ΕΥΔΑΠ.  Στο μεταξύ οι συνάδελφοι μας μένουν στον αέρα γεγονός απαράδεκτο νομικά και δεοντολογικά.  Επιτέλους ας τελειώνουν με το ζήτημα αυτό.  Η εμμονή ορισμένων Γενικών Διευθυντών δεν είναι δυνατόν να ξεσπά στις πλάτες των συγκεκριμένων συναδέλφων.


Όσο αφορά τον προγραμματισμό των κανονικών αδειών για το έτος 2018, διαβάσαμε με έκπληξη στην Ανακοίνωση 2/2018, υπογεγραμμένη μάλιστα από στελέχη που τα ίδια δεν τηρούν αυτά που υπογράφουν στην συγκεκριμένη περίπτωση,  ότι η κανονική άδεια στο μεγαλύτερο μέρος της πρέπει να χορηγηθεί έως 28.9.2018 και μάλιστα με την «απειλή» ότι σε διαφορετική περίπτωση την άδεια των εργαζομένων θα προγραμματίζει η Υπηρεσία Προσωπικού.
Απευθυνθήκαμε λοιπόν στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) και μας επιβεβαίωσαν τα εξής,  όπως ήδη γνωρίζαμε ότι ισχύουν:

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
Ο χρόνος χορηγήσεως των αδειών καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ μισθωτών και εργοδότη.
1) Οι μισοί τουλάχιστον από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
2) Ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο κατά το οποίο διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα.
3) Επίσης υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους, έστω και αν δεν του την ζήτησε ο μισθωτός .
4) Η κατάτμηση της ετήσιας άδειας, ιδιαίτερα σε χρονικά διαστήματα κάτω των 6 ημερών, απαγορεύεται ρητά από το νόμο. Συνεπώς οι εργαζόμενοι οι οποίοι αναγκάζονται από τον εργοδότη σε τέτοιου τύπου «άδειες» μπορούν να απαιτήσουν τις ημέρες αυτές σε άδεια και σε περίπτωση άρνησης του, να γνωρίζουν ότι, τον αμέσως επόμενο χρόνο θα πρέπει οι συγκεκριμένες ημέρες να καταβληθούν ως αποζημίωση στον εργαζόμενο με προσαύξηση 100%. 

Είναι λοιπόν σαφές ότι πουθενά δεν ορίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των αδειών πρέπει να χορηγείται μέχρι τις 28.9, τρεις μήνες πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους, ούτε βέβαια προβλέπεται να γίνεται αυτός ο προγραμματισμός μονομερώς από τον εργοδότη παρά μόνον στην περίπτωση που η άδεια δεν έχει αιτηθεί για το διάστημα μέχρι τις 31.12.  Καλούμε τη Διοίκηση να διορθώσει σύμφωνα με τη Νομοθεσία την Ανακοίνωση 2/2018.  Επισημαίνουμε ότι η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ είναι εφικτό να διασφαλιστεί με την συνεργασία των προϊσταμένων των υπηρεσιών που γνωρίζουν και τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας τους αλλά και έχουν άμεση επαφή με τους εργαζόμενους. 

Η συνεργασία είναι πάντα αποδοτικότερη της πίεσης που ήδη δέχονται οι συνάδελφοι με την εντατικοποίηση της εργασίας τα τελευταία χρόνια.


Για το ΔΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΡΟΥΛΑ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


ΥΓ 1:  Μιας και όλοι μας παρακολουθούμαστε υποβρυχίως από κάποιο περισκόπιο, ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο αυτό περιοδικό της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου.ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Από το Blogger.