Σιγή ιχθύος από την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ για όσα παράδοξα συμβαίνουν στη διαχείριση των οικονομικών της

Μια ανακοίνωση δύο παραγράφων από τη συνδικαλιστική παράταξη ΑΚΕ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι, μέχρι τώρα, η μοναδική απάντηση – αντίδραση σε όσα αναφέρθηκαν την Δευτέρα στο εκτενές ρεπορτάζ του mononews.gr για τη σωρεία παρατυπιών στην οικονομική διαχείριση της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ.


Το γεγονός επιβεβαιώνει την άποψη για συνδικαλιστικό κατεστημένο στην ΕΥΔΑΠ, ενώ εντύπωση προκαλεί και η απουσία αντίδρασης από την ΓΣΕΕ, μέλος της οποίας είναι η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ.
Ωστόσο, η διοίκηση της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ έχει κληθεί επίσημα να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα που έθεσε η ΔΑΚΕ την ίδια μέρα με το εν λόγω δημοσίευμα και τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι τα εξής:
Πώς δικαιολογείται το μεγάλο ποσό των μετρητών εις χείρα ταμία, την ώρα που δεν φαίνονται αντίστοιχες αναλήψεις από τον τραπεζικό λογαριασμό; Αν έστω μέρος αυτού του ποσού ήταν κατατεθειμένο σε προθεσμιακό λογαριασμό, θα είχαμε σημαντική αύξηση των τόκων. Εξετάστηκε τέτοιο ενδεχόμενο σε συνεργασία με την Τράπεζα;
Τιμολόγια που δεν βρίσκονται πρωτότυπα, γιατί δεν εκδόθηκαν έστω ως ακριβή αντίγραφα;  Ποιο όργανο αποφάσισε να πληρώνονται τιμολόγια που δεν έχουν κατατεθεί πρωτότυπα;
Σύμφωνα με τον Νόμο και τις σχετικές εγκυκλίους που αφορούν τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital control) η πληρωμή ποσών άνω των 500 ευρώ, οφείλουν να γίνονται μέσω τραπέζης. Πώς παρακάμφθηκε η σχετική νομοθεσία και με ποιο σκεπτικό;
Σχετικά με τα έξοδα που αφορούν «Η/Υ-Λογισμικό – Εξοπλισμός – Φωτοτυπικό» (περιλαμβάνονται στον οικονομικό απολογισμό που καταψηφίστηκε από το συνέδριο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ): Είναι δεδομένο ότι όλα αυτά δεν μπορούν να βρίσκονται στην ίδια κατηγορία.  Η/Υ, εξοπλισμός και το φωτοτυπικό αποτελούν πάγια στοιχεία ενώ το λογισμικό, η συντήρηση του και η ψηφιοποίηση του αρχείου αποτελούν έργα παροχής υπηρεσιών και εμπίπτουν σε εντελώς άλλη κατηγορία.
Δεδομένου μάλιστα ότι δεν τηρείται από του έτους 2012 βιβλίο περιουσίας της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, είναι κρίσιμο να δοθούν ξεχωριστά τα ποσά, τόσο προϋπολογιστικά όσο και απολογιστικά για:
  • εξοπλισμό και μάλιστα με περιγραφή του είδους (Η/Υ, διακομιστές, εκτυπωτές κλπ).
  • λογισμικό (προγράμματα και πλατφόρμες που αγοράστηκαν, εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν στους Η/Υ της ΟΜΕ).
  • Τιμολόγια που αφορούν τη δημιουργία της ιστοσελίδας της ΟΜΕ (προφανώς σε αυτά διαχωρίζεται ο εξοπλισμός που τυχόν αγοράστηκε και η παροχή υπηρεσιών).
  • Τιμολόγια που αφορούν τη φιλοξενία της ιστοσελίδας.
Όσο αφορά το κόστος του Συνεδρίου της ΟΜΕ αλλά και όλων των αγορών ή εξόδων που έγιναν από την ΟΜΕ, τηρήθηκε η διαδικασία λήψης προσφορών με στόχο τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής και με ορθή αναλογία κόστους – οφέλους; Αν δεν ελήφθησαν προσφορές ώστε να προσκομιστούν στο όργανο που όφειλε να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, με ποια κριτήρια έχει γίνει η επιλογή συνεργατών και προμηθευτών;

Η ανακοίνωση της ΑΚΕ

Στη σύντομη ανακοίνωσή της η ΑΚΕ αναφέρει: «Όσον αφορά χθεσινό συκοφαντικό δημοσίευμα, μέσω του οποίου επιχειρείται η σπίλωση προσώπων και η προσβολή προσωπικοτήτων, η παράταξή μας ενημερώνει τους εργαζομένους της Ε.ΥΔ.Α.Π – αλλά πληροφορεί και αυτούς που κρύβονται πίσω από αυτό – ότι έχει ήδη προβεί στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες για την προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ανθρώπων της.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την τιμή αλλά και την υπόληψή μας για λόγους τακτικής και παραπληροφόρησης. Όσοι δε, επιχειρούν μάταια με αθέμιτα μέσα να αποκομίσουν συνδικαλιστικά οφέλη, σύντομα θα κληθούν να δώσουν λόγο ενώπιον της Δικαιοσύνης.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Από το Blogger.